O jednorazowej odzieży medycznej

cja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe1. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytko

O jednorazowej odzieży medycznej

Do dezynfekcji stosuje siÄ™ metody

Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) ? postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników1. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe1. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:

drobnoustroju ? gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
środka dezynfekcyjnego ? właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
środowiska ? temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.

Do dezynfekcji stosuje siÄ™ metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne1.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja


Dlaczego urzÄ…dzenia wykorzystywane w medycynie sÄ… tak drogie?

Wiele osób zastanawia się, dlaczego ceny urządzeń wykorzystywanych w medycynie czy kosmetyce są aż tak wysokie. Niejednokrotnie niewielkie urządzenia są bardzo cenne i stanowią równowartość nawet samochodu czy innego drogiego przedmiotu. Sprzęty, zwłaszcza te do bardzo wyspecjalizowanych zabiegów, to spore wyzwanie dla kieszeni inwestora. Ich cena jest związana przede wszystkim z bardzo skomplikowaną budową. Co więcej, aby dobrze przeprowadzać zabiegi na przykład takie, jak wykonywanie badania usg, należy posiadać odpowiednie kwalifikacje. Wiele sprzętów lekarskich wykorzystywanych obecnie w gabinetach jest naszpikowanych wręcz elektroniką i konieczna jest współpraca z komputerem, aby zinterpretować wyniki badania.


Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji

Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji:

Para wodna ? do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100?105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,45?0,5 atm). Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się do odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.
Promieniowanie ? do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.

Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:

czwartorzędowe sole amoniowe,
alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy,
aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy,
zwiÄ…zki fenolowe, np. krezol, rezorcynol,
biguanidy, np. chlorheksydyna,
związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci,
zwiÄ…zki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory,
fiolet krystaliczny (barwnik), mleczan etakrydyny (Rivanol),
utleniacze ? nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany, np. nadmanganian potasu,
tenzydy, np. mydła,
kwasy i zasady.

Im dłuższy jest czas działania i im wyższe stężenie środka dezynfekcyjnego (z wyjątkami), tym większa część drobnoustrojów zostanie zniszczona. Ze względu na to, iż środki chemiczne zwykle nie działają w środowisku suchym, ważny jest również stopień ich wilgotności, co jest szczególnie istotne w dezynfekcji powietrza.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja